Natuurlijk!

Brood (basisrecept)

zelfgebakken brood

Geen etenswaar wordt wereldwijd zo veel gegeten als brood. Het bakken ervan besteden we tegenwoordig graag uit. Maar waarom eigenlijk? Zelf bakken is niet moeilijk; je hebt slechts wat meel, bloem, water en zout nodig. Bovendien kun je dan de ingrediƫnten kiezen die jij het lekkerst vindt en weet je zeker dat je brood vrij is van allerlei emulgatoren en conserveermiddelen. Niets is (h)eerlijker dan brood uit eigen oven. Mouwen opstropen dus en aan de slag!

Voor het bakken van 1 brood heb je nodig:

Materiaal:
– Grote mengkom
– Maatbeker
– Maatschepje of theelepeltje
– Theedoek
– Bakplaat, liefst afgedekt met bakpapier
– Keukenwekker, of de timer op je mobiel

Ingrediƫnten:
250 gr wit meel
250 gr volkoren meel
10 ml (twee theelepels) gist (instant gist of gedroogde gist)
10 ml (twee theelepels) suiker
5 ml (een theelepel) zout
20 gram (een plak) boter
300 ml lauw water

Gist, suiker en zout zijn in kleine hoeveelheden moeilijk af te wegen. Daarom doen we het met een maatschepje (5ml) of afgestreken theelepel.

Tip: Als je gezonder wilt eten, kun je de hoeveelheden zout, suiker en boter halveren. Zorg dat de verhouding zout:suiker hetzelfde blijft.

Bereidingswijze:
– Doe alle ingedienten in de mengkom.
– Roer alles door elkaar en voeg het water toe.
– Kneed de massa met je handen. Het deeg wordt steeds homogener, en als het goed is ook steeds minder plakkerig.
– Blijft het te veel aan je handen plakken, strooi dan wat extra meel over je handen.
– Als niet al het meel wordt opgenomen in de massa, voeg dan een klein scheutje water toe.
– Ook al voelt het misschien eerder goed, kneed tenminste 5 volle minuten door.
– Uiteindelijk is het deeg min of meer een bol. Leg die in de mengkom, met de handdoek er overheen. Zet op een plek die tenminste op kamertemperatuur is.
– Zet de kookwekker op 40 minuten.

(Op een warmere plek rijst het deeg sneller, een koelere plek heeft meer tijd nodig. Een nacht in de koelkast kan ook! Dek het deeg dan wel met plastic folie af.)

– Na tenminste 40 minuten (een uur mag ook) strooi je een heel klein beetje meel op het aanrecht. Pak de gerezen bol meel uit de kom en druk die op het aanrecht plat, zodat een soort lap ontstaat.
– Vouw die driedubbel, en dan in de andere richting nog een keer dubbel. Druk het deeg weer zo plat mogelijk.
– Vouw het weer driedubbel, min of meer in de vorm van een brood.
– Leg dit op het bakpapier op de bakplaat.
– Zorg dat de ‘naad’ aan de onderkant komt.
– Leg de theedoek weer over het deeg en laat het weer 40 minuten staan.

– Verwarm de oven voor op 210 graden (el. oven) of 190 graden (hete lucht oven).
– Schuif de bakplaat met het brood in de hete oven.
– Zet de kookwekker weer op 40 minuten.
– Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen en uitdampen, gedurende nog eens 40 minuten.

Er bestaan enorm veel varianten van brood. Wit, bruin, spelt, met sesam of maanzaad. Te veel om op te noemen. Zoek zelf op internet het recept van het brood dat jij graag wil maken en doe dit dan ook. Een heerlijke ontspannen bezigheid om die luie zondagmiddag door te komen!

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

oktober 2019
m d w d v z z
« jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031