Natuurlijk!

Koolwitjes kweken

koolwitje

Wat is er mooier dan de natuur letterlijk in huis te halen en koolwitjes te kweken? Het vereist enige zorg en heel veel geduld maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Vooral voor kinderen is het geweldig om van dichtbij te zien hoe een koolwitje ontstaat. “Rupsje Nooitgenoeg” is er niets bij…

Een overzicht van alle benodigdheden voor het kweken van koolwitjes.
– Rupsen of poppen
– Een bak ( minimaal 30x30x45cm )
– Kool
– Suikerwater met spons
– Lepel en kwast

De bak
De bak, bijvoorbeeld een aquarium, moet een deksel van vliegengaas hebben. Zo is er voldoende ventilatie en kunnen de rupsen niet ontsnappen. Leg keukenpapier op de bodem van de bak. Dan is de bak makkelijker schoon te maken.

Kool
De rupsen van het (groot) koolwitje eten allerlei soorten kool, zoals spruitkool, bladeren van bloemkool, boerenkool, spitskool en koolzaad. Kleine rupsen eten soms geen harde bladeren dus geef liever geen witte of rode kool. Het is belangrijk dat er geen bestrijdingsmiddelen op de bladeren zitten. Mocht je er niet helemaal zeker van zijn of het blad onbespoten is, gebruik dan alleen de binnenste bladeren. Het leukste is natuurlijk om met de kinderen van te voren zelf koolplantjes te kweken.

Suikerwater met spons
De vlinders leven van nectar uit bloemen. Kunstnectar kan je maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.

Lepel en kwast
Om de rupsen te verplaatsen, kan je ze met een penseel op een lepel schuiven. Met de vingers oppakken is schadelijk voor rupsen: je knijpt snel te hard.

Goed om te weten
Als de dagen kort zijn, denken de rupsen dat de winter nadert. De poppen gaan dan in winterrust en komen niet uit. Jonge rupsjes gaan zelfs dood. In de maanden maart, april en september is daarom een paar uur extra licht (van een lamp) nodig.

Verder is het leuk om de verschillende stadia met een vergrootglas of binoculair te bekijken met de kinderen.

Onderstaand zie je hoe je de vlinders in hun verschillende stadia moet verzorgen.
Deze informatie (en nog meer) is ook te vinden op de website van de vlinderstichting: www.vlinderstichting.nl/koolwitjes in de klas!

Rupsen
Rupsen moet je voorzichtig op een koolblad zetten.
Dat kan je het beste doen door ze met een penseel op een lepel te schuiven. Met de vingers oppakken is schadelijk voor rupsen: je knijpt snel te hard.
Je kunt de oude blaadjes met de rupsen ook naast de nieuwe koolblaadjes leggen. Dan lopen de rupsen vanzelf naar het nieuwe blad. Vooral voor kleine rupsjes is dit de gemakkelijkste manier.
De ontwikkeling van de rupsen duurt ongeveer 13 tot 24 dagen

Poppen
De poppen moet je rustig op hun plek laten hangen aan een tak of aan de wand. Als je een losse pop hebt gevonden kan je hem in de kooi leggen. Dat kan bijvoorbeeld op een dekseltje, waarin een stukje keukenpapier ligt.

Zet ook een takje in het dekseltje, tegen de rand van de kooi omhoog. De vlinders die uit de pop kruipen, hebben namelijk nog natte en opgevouwen vleugels. Ze moeten langs het takje omhoog kruipen om hun vleugels op te pompen en te laten drogen.

De ontwikkeling van de poppen duurt ongeveer 8 tot 16 dagen

Vlinders
De vlinders die uitkomen kun je meteen vrijlaten. Zet de kooi buiten op een dag dat de zon schijnt: de vlinders zullen uit zichzelf wegvliegen.

Een vlinder met dichtgeklapte vleugels kan voorzichtig worden opgepakt door de vleugels licht tussen wijs- en middelvinger te klemmen. Maar: er blijven altijd wat schubben aan uw vingers zitten en nieuwe schubben groeien niet meer aan. Het is daarom is het beste om de vlinders zo weinig mogelijk op te pakken.”.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

oktober 2020
m d w d v z z
« jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031