Natuurlijk!

Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie
Kokosolie is een wondermiddel. Je kunt erin bakken en frituren en het is nog gezond ook. Maar wist je dat de olie ook een onmisbaar middel is bij recepten voor zelfgemaakte deodorant, tandpasta, als reinigend maskertje en met wat suiker erdoor als heerlijke bodyscrub? En wat dacht je van huishoudelijk gebruik: als schoenpoets, rvs-cleaner of meng het met pepermuntolie als insectenverjager!

Gezond
De olie is afkomstig van de kokosnoot en wordt eigenlijk vaak als frituurvet gebruikt omdat het hoge temperaturen aankan zonder dat de structuur verandert. Als je een potje kokosolie koopt, ziet het er vaak uit als klinkklaar vet. Het is ondoorzichtig wit, soms wat gelig, en het is hard. Je zou dus niet zeggen dat het olie is, maar schijn bedriegt: omdat het smeltpunt boven de 25 graden ligt, valt het toch onder de oliën.

Kokosolie is gezond ondanks dat het vet is. Het lichaam heeft echter vet nodig om de boel een beetje doorgankelijk te houden. Dit vet is echter anders: kokosolie bevat namelijk zogenaamde MCT’s (Medium Chain Triglyceriden), bij ons bekend als ‘middellange vetzuren’. En laten die middellange vetzuren nu verantwoordelijk zijn voor de heilzame werking van dit plantaardige wondermiddel.

Naast die MCT’s bevat kokosolie vitamine E, carotenoiden, lecothine, polifenolen, stereolen en mineralen. Goed voor lijf en leden dus. Onderstaand een paar gezonde eigenschappen van deze heerlijk ruikende en smakende olie (*= bij inwendig gebruik, **= bij uitwendig gebruik).

– cholesterolverlagend*
– goed voor diabetici (bloedsuikerspiegel)*
– vermindering hoge bloeddruk*
– vermindering maag- en darmproblemen (ziekte van Crohn, PDS)*
– bescherming tegen parasieten (Pfeiffer)*
– schimmeldodende eigenschappen (candida)*
– ontstekingsremmend* **
– vermindering/verzachting van psoriasis**
– vermindering van rosacea**
– roos**
– luizen**
– infecties in de mond (als tandpasta)**
– houdt de huid jong en bestrijdt littekenvorming**

Wel het vet, niet de kilo’s
De MCT’s in de kokosolie zorgen ervoor dat je metabolisme sneller gaat werken. Met andere woorden: je inwendige kachel wordt door inname van kokosolie aanzienlijk opgepookt. En meer vuur zorgt voor een snellere verbranding. De vetzuren in kokosolie zijn daarnaast ook gemakkelijk verteerbaar en eenvoudiger in het lichaam op te nemen. Voor mensen met een trage schildklier kan kokosolie dus helpen het metabolisme te versnellen. En een sneller metabolisme zorgt voor snellere verbranding, waardoor je eerder afvalt.

Nog een klein voordeeltje: de olie bevat minder calorieën dan andere vetten. Vervang gewoon dagelijks alle vetten die je normaal gebruikt zou hebben door kokosolie, en je neemt al minder calorieën in. De vetten in kokosolie zijn die MCT’s en dus van een middellange keten en die worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen. En omdat kokosolie niet de gevaarlijke transvetten bevat die door de voedingsindustrie overal aan toegevoegd worden, is er ook geen gevaar voor hart- en bloedvaten.

Als laatste: kokosolie geeft energie. En wie zich energiek voelt, zal eerder bijvoorbeeld eerder sporten. Of gewoon eerder geneigd zijn de trap te nemen in plaats van de lift.

Voeding
Hieronder wat tips om het in je voeding te verwerken.
– op je brood als smeersel met daaroverheen wat rauw cacaopoeder en gemalen hazelnoten
– gemengd met zelfgemaakte pindakaas (zie onderaan voor het recept).
– door je versgeperste ontbijtshake- of smoothie
– rijstwafel met kokosolie, banaan en een heel klein beetje cacaopoeder
– Door de linzensoep (gewoon een schepje extra erbij)
– door Thaise curry’s
– als kruidendip (zie onderaan voor het recept)

Biologisch
Koop je kokosolie altijd ongeraffineerd (eerste persing) én als het kan biologisch! Geraffineerde olie is smaak- en geurloos gemaakt maar bij het verhittingsproces wat daaraan voorafgaat zijn de heilzame stoffen en dus ook de werking ervan verloren gegaan. Deze ongeraffineerde extra-vierge kokosolie kun je kopen bij alle natuurwinkels of een goed gesorteerde groentewinkel in je eigen buurt.

Recepten

Pindakaas

Ingrediënten:
320 gram ongezouten pinda’s
80 gram kokosolie
zeezout

Bereidingswijze:
Pinda’s en zout in vijzel fijnmaken, bij de kokosolie voegen en goed roeren.

Kruidendip

Ingrediënten:
4 tl kokosolie
2 tl fijn gehakte ui
1 tl fijn gehakte look
1⁄2 tl basilicum
1⁄2 tl oregano
1⁄2 tl paprika
1⁄2 tl ongeraffineerd zeezout
snuf cayennepeper

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een klein pannetje en verwarm zachtjes het geheel.
Niet aan de kook brengen, maar alleen beetje opwarmen om de smaken zich goed te vermengen.
Heerlijk als dip, op je brood of bij de pasta.

1 commentaar

  1. Marjan's Gravatar Marjan
    15 april 2014    

    http://www.enditdan.nl/wp/cocosolie-verzadigde-vetten-zijn-gezond kwam ik tegen, het laat met voorbeelden zien dat we eigenlijk heel lang gefopt zijn als het gaat om verzadigde vetten. omdat het laat zien dat dat eigenlijk juist hartstikke gezond is. Nu terugkijkende lijkt het inderdaad wel alsof sinds we massaal zijn overgestapt naar margarines en halvarines dat het toen pas begonnen is dat men massaal hart en vaatziekten begon te krijgen… Worden we wakker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

oktober 2019
m d w d v z z
« jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031